Шолц иска облекчен визов режим за ИТ специалисти от Индия

Германският канцлер Олаф Шолц обяви планове за улесняване на получаването на работни визи за ИТ специалисти от Индия на фона на недостига на квалифицирана работна ръка. Г-н Шолц призова липсата на познания по немски език да не се счита за пречка.

"Искаме да улесним издаването на визи", заяви той пред репортери по време на посещение в индийския високотехнологичен център в Бангалор (цитиран от АФП). Запитан за работниците, които не говорят немски език, канцлерът заяви, че това не трябва да бъде пречка, ако хората първо говорят английски и след това научат немски, когато пристигнат в Германия.

"В допълнение към правната модернизация искаме да модернизираме и целия бюрократичен процес", каза Олаф Шолц. Той заяви, че подобряването на правната рамка, така че Германия да стане по-привлекателна за ИТ специалистите, е приоритет за неговото правителство през 2023 г.

Германският канцлер е на двудневно посещение в Индия и вече проведе среща с индийския министър-председател Нарендра Моди.

По-рано Германия предложи английският език да стане втори официален език в административните служби. Според Свободната демократическа партия, която лансира инициативата, "тромавият бюрократичен немски" обезкуражава квалифицираните чуждестранни работници./БГНЕС

Берлин / Германия