Шок за икономиката на Ердоган, "Фолксваген" спира завода си

Заради нахлуването на Турция в Северна Сирия автомобилният концерн "Фолксваген" отлага решението си за разкриване на нов завод за автомобили в Измир, съобщава „Билд”, като се позовава на информация от „Ханделсблат” и „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Говорителят на концерна заяви, че наблюдават ситуацията с голяма загриженост.

При създалата се обстановка не може да се предпочете Турция, смятат от автомобилния гигант.

"Фолксваген" преговаряше в продължение на месеци за завода си и решението с Турция изглеждаше сигурно. Автомобилният концерн вече вписа в търговския регистър създаденото дъщерно дружество.

Състоянието на човешките права, ограничаването на основните демократични свободи и едноличното управление на Ердоган даде основание решението за изграждането на новия завод на "Фолксваген" да се разглежда като политически спорно.

Автомобилният производител, обаче, се позова на дългогодишните преговори за присъединяване на Турция към ЕС и работеше по изпълнението на плана си. Това дава основание да се мисли, че спирането на завода е за кратко и изграждането му може да бъде осъществено по-късно.

В новия завод на "Фолксваген", чието строителство беше планирано близо до град Измир (4,2 милиона жители), трябваше да се открият 4000 работни места. Концернът е планирал да инвестира в него между 1,2 до 1,5 милиарда евро, което за отслабената турска икономика представлява мегаинвестиция. /БГНЕС