Шмигал: Войната в Украйна като една от най-бруталните в историята

Премиерът Денис Шмигал заяви това на международната конференция „Специален трибунал за престъпленията на руската агресия срещу Украйна. Правосъдието трябва да бъде приложено", съобщи "Укринформ".


„Тази война е една от най-бруталните в историята на човечеството, защото Русия я води срещу всички украинци - срещу жените, възрастните хора и децата, дори неродените. От февруари 2022 г. досега нашият враг е извършил повече от 136 000 престъпления. И това е само регистрираното. В действителност има много повече престъпления. За този период от време са убити около 11 000 цивилни граждани, включително 500 деца", заяви ръководителят на украинското правителство, като подчерта, че това не са окончателни данни.

Той напомни също, че само по официална информация Русия е отвлякла близо 20 000 украински деца, като много от тях са били принудително осиновени.

Освен това Шмигал информира, че руските терористи са унищожили над 116 000 обекта на гражданската инфраструктура в Украйна, десетки хиляди къщи, хиляди учебни заведения и болници, оставили са стотици хиляди хора без жилища и медицински грижи. /БГНЕС