Шмид: Международната общност да действа, преди БиХ да се разпадне

Върховният представител за Босна и Херцеговина Кристиан Шмид каза, че членът на президентството на БиХ Милорад Додик е "прекрачил границата на риторичното запалване на огъня, анулирайки решенията на върховния представител и не признавайки Конституционния съд на БиХ".

В интервю за „Зюдойче Цайтунг“, Кристиан Шмид подчерта, че неговото задължение е да осигури гражданското прилагане на Дейтънското споразумение, както е посочено в приложение 10.

„Моята задача е да променя това с натиск и посока. Ако тази политика не доведе до промяна, международната общност трябва да действа, преди БиХ да се разпадне“, каза Шмид.

Той добави, че разполага с правомощия в Бон, които включват отстраняването на политици, нарушаващи Дейтънското споразумение, но подчерта, че „не трябва да изстрелваме най-смъртоносното оръдие, докато има други средства“.

Шмид също така оцени, че е "погрешно да се смята, че нищо не става на Западните Балкани без експлозии и дим".

Попитан дали ЕС сгреши, че не налага санкции на Додик като Съединените щати, Шмид каза, че е щастлив, че бившият германски външен министър Хайко Маас е инициирал дебата и че Аналена Бербок го е продължила.

„Има и други членки на ЕС, които подкрепят това. Аз съм оптимист, че ЕС ще намери начини да повлияе на Додик," каза Шмид.

Той каза, че Съветът за прилагане на мира е потвърдил по-рано този месец, че всяко нарушаване на Дейтънското споразумение ще има последствия, но преговорите с Додик все още продължават.

„Знам, че Додик има спешна нужда от пари. Успешно си сътруднича с МВФ, Световната банка и ЕБВР, за да може Додик да получава пари само при строги условия“, каза Шмид. /БГНЕС