Шишковци е домът на Майстора, а негов храм-галерията в Кюстендил

На 1 февруари се навършват 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, едно от най-големите имена в българската живопис, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Роден е в кюстендилското село Фролош, неговият дом е село Шишковци, а храм-Кюстендилската художествена галерия, носеща името му.

Прагът на галерията на кюстендилския майстор на четката трябва да се прекрачва като на храм, с благоговение.

Много сме малки, за да говорим и пишем за МАЙСТОРА, каквото и да кажем за него ще е твърде малко, за това можем само да се прекланяме пред майсторството му.

Ще оставим да говорят неговите картини, богатите на неговите неповторими цветове, пейзажите му, увековечените портрети на кюстендилските девойки. Владимир Димитров твори през първата половина на ХХ век. Изявява се в портретния, пейзажния жанр и в битовата композиция. Неговите портрети и композиции притежават изразителни цветове, идеалистичен рисунък и силно символно излъчване.

Да подпишеш картините си е като да пишеш върху вода, смятал Майсторът, роден във Фролош, но творил в кюстендилското село Шишковци.

Новата сграда на Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“, гордостта на Кюстендил е построена преди половин век, по случай 90-годишнината на художника. Интериорът е подчинен на идеята да създаде най-добрата среда за платната на Майстора, и наистина тази цел е постигната великолепно.

Фасадата на галерията е бяла, а пред нея е огромната статуя на Владимир Димитров-Майстора, сътворен от черен мрамор. Бяло и черно отвън, но вътре в галерията греят невероятните и характерни само за него цветове в картините на Майстора.

Пространствата са решени на две нива, осигуряващи кръгова линия на движение за разглеждане на творбите и са обединени от естественото горно осветление на галерията, което е уникално.

Целта на проектантите е била да създадат такава среда, в каквато самият автор ги е създавал, рисувайки под слънчевите лъчи на полето, така и ние да ги възприемаме на същата такава светлина.

В слънчев ден картините на Майстора наистина грейват.

Влизайки в галерията посетителите са впечатлени от една стена, осмислена по един прекрасен начин и носеща духа на Майстора.

Тя е с негови мисли, а от долу текстовете са с калиграфския му почерк, благодарение на който още на 16 г. е назначен като писар в Кюстендилския околийски съд.

Тази стена е важна, защото благодарение на нея гостите на галерията усещат човека. Една от мислите му гласи: „Казват за мен, че съм живял 26 г. в Шишковци. Но това е само формално вярно, защото сърцето ми винаги е било там“, пише Майстора.

Болшинството от творбите на Майстора са именно от това село. Всички картини са оригинали, макар и не подписани от автора. Майстора не се подписвал от скромност, а на едно място казва следното: „Все едно да се подпишеш върху вода“. Владимир Димитров си е давал сметка, че ако го разпознават, това ще бъде по стила му, а не по подписа върху картините му.

С това наистина е постигнал един уникален, неповторим стил, няма как да сбъркаме Майстора.

Според екскурзоводите в галерията се влиза с усещането, че се пристъпваме прага на храм-този на Майстора. Защото така както иконата в църквата е спомогнала да пребъде вярата, така и тук се влиза със същото чувство на благоговение и възхита.

Освен постоянната експозиция с творби на Майстора, в галерията могат да се видят и други стилни изложби.

Уникална изложба с около 350 картини на Владимир Димитров- Майстора ще бъде открита днес в Кюстендил, по повод 140 години от рождението на големият български художник. Сред платната ще има и между 10 и 15 никога непоказвани негови картини. Във фонда на кюстендилската галерия, която носи името на Майстора се съхраняват около 1350 картини на големият български творец. Сред непоказваните досега на изложбата ще бъдат изложени портрет на неговата сестра, негов автопортрет,който е отрязан наполовина, както и картина на столицата на Италия-Рим.

„Всички от картините, които ще са показани са собственост на кюстендилската галерия. За откриването на тази изложба ще бъде затъмнена три четвърти от площта на галерията, причината е че 70- 80 % от картините са на хартиен носител и трябва да можем да ги съхраним. Освен това заради изложбата бе направено щателно проучване на творбите на Майстора и бяха реставрирани 55 негови картини“, обясни директорът на галерията Валентин Господинов.

По проект пред фонд „Култура“ в момента се подготвя интерактивно заснемане на уникалната изложба, която ще може да се гледа от цял свят на новият сайт на ХГ “Владимир Димитров- Майстора, който ще бъде готов в средата на годината. Всеки ще може да гледа виртуално тази изложба, както и постоянната изложба на Майстора. /БГНЕС