Алексиев: Не открихме газ в интерконектора, а неприключили строителни работи

Проверките ще са всеки ден и на обекта, и на цялата документация, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който заедно със служебния транспортен министър Христо Алексиев инспектираха междусистемната газова връзка Гърция – България, предаде кореспондентът на БГНЕС.

В момента този обект изглежда като луксозна сграда с мебели, но до нея няма достъп на ток, каза Шишков. Документацията ще бъде проверена и от ДНСК. Целим това, за да може когато строежът бъде готов, да може буквално на следващия ден да има газ по тръбите. Хубавото е, че тръбопроводът, който беше представен като неготов, вече е почти готов. На първия етап от построяването на интерконектора ще бъде влизането му в експлоатация, а вече във втория етап ще останат вертикална планировка, пътищата и неща, които не са от пряко значение във връзка с експлоатирането на обекта, така че този обект да може да бъде въведен в експлоатация в най-скоро време, добави Шишков. „Може би най-проблематичното е как ще се осъществи връзката с Гърция“, каза той.

Не открихме газ в интерконектора, а неприключили строителни работи. Засега приоритет е изграждането на интерконектора, тъй като той ни дава възможност за доставка на газ на най-евтина цена. Не мога да казвам сроковете на строителството за интерконектора, това е задължение на строителя и той трябва да ни представи графика на строителството днес“, заяви вицепремиерът по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след инспекцията на строежа на интерконектора. Относно думите на Кирил Петков, че офертата за 7-те танкера с втечнен газ от САЩ са отказани министър Алексиев, който е ръководител на кризисния щаб в енергетиката, отговори, че е поискано удължаване на офертата за танкерите. „Отсрочката е две седмици, тъй като в момента Булгаргаз не може да заплати тези количества, не сме ги отказали“, добави той. Газовият конектор е приоритет номер 1, второ – стабилизиране на Булгаргаз, добави Алексиев. /БГНЕС