Шишков: Необходимо е време; ГЕРБ: Шишков не манипулирай

Министърът на регионалното развитие Иван Шишков заяви, че има пари за възстановяването на засегнатите от наводнения населени места в Карловско, но процедурите за строителство трябва да се облекчат от парламента, а не от служебния кабинет. От ГЕРБ упрекнаха регионалния министър, че подвежда жителите на карловското село Каравелово с подобни твърдения, предаде репортер на БГНЕС.

В карловските села Каравелово и Богдан, които бяха наводнени през есента на миналата година, започва работа на тежката техника, за да се разчисти тинята от деретата на реките. Беше обявено частично бедствено положение заради застрашителното покачаване на нивото на река Стряма. Причината са обилните дъждове и снеговалежи, което води до свличането на много наноси от Средна гора.

За да се запознаят на място със ситуацията пристигнаха трима министри: на регионалното развитие Иван Шишков, на земеделието Явор Гечев и на околната среда и водите Росица Карамфилова.

След инспекцията министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че държавата е отпуснала пари за ремонт на пътища, мостове и други съоръжения като в момента общината изготвя проектите, което отнема време.

Държавата е отделила 8 млв. лв. за ремонт на пътища и 12 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата, от които 9 млн. лв. за нови мостове и съоръжения и 3 млн. лв. за почистване. "Всички щети са на общинска територия, държавата е осигурила пари. За да построи кмета инфраструктурата, трябват проекти. Кметът очаква края на февруари едната група проекти да са готови, март - другата. Така че, за съжаление, не може да стане с магическа пръчка. Очакваме кметът да се справи и да може с тези пари да инвестира в инфраструктурата. Ако проектите бъдат завършени в рамките на февруари-март, е добър сезон за строителство, така че се надяваме оттук нататък всичко да е така, както е планувано. Мисля че е по-добре да имаме проекти, да имаме качество, отколкото някой сега да започне да строи в средата на зимата и след една година да се окаже, че е некачествено. Дали тази инфраструктура ще бъде възстановена сега или след три месеца, това не води до проблем, който по някакъв начин да застрашава хората", заяви Шишков.

Процедурите за възлагане на строителство може да бъдат облекчени от парламента, а не от служебния кабинет, заяви още служебният министър на регионалното развитие и благоустройството.

От ГЕРБ упрекнаха регионалния министър Иван Шишков, че подвежда жителите на карловското село Каравелово с обясненията, че процедурите по възстановителните работи могат да бъдат облекчени от парламента, а не от служебния кабинет.

Бившият регионален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Николай Нанков обясни, че за пореден път служебният регионален министър прехвърля своите отговорности върху парламента. „Този проблем той никога не се е опитвал да решава. През 2016 г. по наше предложение е влязъл текст, чрез който като е въведено бедствено положение, парламентът позволява да се изпълняват незабавни строежи от страна на МС без обществена поръчка, без никакви спирачки", коментира още Нанков.

Служебният регионален министър няма право да обвинява депутати за бавното възстановяване на Карловско, каза на свой ред депутатът от ГЕРБ Младен Шишков.

„Депутатите нямат вина, че недостатъчно бързо се възстановяват щетите в Карловско след наводненията. Арх. Шишков, като министър на регионалното развитие, никога не е внасял в НС каквито и да било промени със закона за обществените поръчки, за да забързат процеса", коментира депутатът. „Нека Шишков да погледне законодателството, в него пише, че достатъчно бързо могат да се направят изискваните от него промени от страна на гражданите - могат да се възстановят както пътищата, мостовете, така и цялата инфраструктура", заяви още Младен Шишков. /БГНЕС