Шишков: Не чувствам вина, не се опасявам, че може да ми се потърси отговорност за смъртта на момчето

Оставката си я подадох сам, аз съм от 2008 г. главен архитект на „Триадица”. Винаги съм работил с добра комуникация с ръководството и на общината, и на главните архитекти. Когато виждате в един момент, че има някакво недоверие, реално погледнато имаше остро недоверие към мен от страна на хора, които ме уважават като професионалист – и арх. Здравков, и Фандъкова. Това е моментът, в който човек трябва да тества за себе си дали властта е самоцел или името е важно. Затова реших да напусна поста. Това заяви пред бТВ бившият вече главен архитект на район "Триадица" Иван Шишков.

За мен беше изненадващо употребяването на моето име в цялата ситуация. Размахването на прословутата бележка също. В тази история, в която решиха да тласкат нещата към районната администрация и към мен, аз реших, че няма да участвам в това, когато се търси вина да се прехвърля между институциите. Има изместване на фокуса, очевидно беше така. Беше казано, че имало 6 напомнителни писма, на които не е било отговаряно. Обектите, които са били предмет на проверка - тези павилиони не са били в списъка, а коментарът, че сме имали писмо да махнем всички преместваеми обекти с изтекъл срок, означаваше да махнем законните обекти, а тези са незаконни. В деня, в който медиите обявиха, че съм си подал оставката, аз получих толкова много подкрепа от приятели и колеги и познати, че това удоволствие, което изживях, пожелавам на всеки, който е дълго на определен пост и си тръгне да изпита това удоволствие, заяви Шишков.

Попитан чувства ли вина за смъртта на Людмил, Шишков отговори: Категорично не. Не се опасявам, че може да ми се потърси отговорност за смъртта на момчето. Павилионът е в терен на държавата, теренът, който се управлява от болницата. Той е там благодарение на желанието на директора на болницата. Имам доказателства за това. През 2018 г., когато е започнала процедурата за махане на павилиона, е трябвало тогава директорът на болницата да поиска този павилион да бъде узаконен. Тези павилиони ги има в кадастъра от 2011 и 2016 г. За попълването им в кадастралната карта районната администрация няма отношение по въпроса. Межди 2011 и 2016 г. павилионът е преместен. Кабелите, захранването, които също е трябвало да са преместени тогава, а през 2019 е завършен тротоарът на Гешов, преместен е светофарът и тогава се е появила шахтата и тогава са се местили кабелите, подчерта Шишков.

Попитан как така една будка се вписва в кадастъра като сграда, Шишков отговори, че това на практика е бил проблемът, когато е започнало през 2018 г. производство, единият проблем бил, че будката е в кадастъра. За да бъде един павилион регламентиран в терен за държавна собственост, се одобрява схема от главния архитект на Столична община и от областния управител, добави Шишков.

На бележката пише, че даваме бележка към ЧЕЗ за проучване, след като е вписана в кадастъра. Моя подпис стои, защото замествах главния архитект тогава със заповед на кмета на общината, това заяви от своя страна арх. Елена Траянова, която през 2011 г. е подписала бележката, с която се прокарва ток на въпросния павилион.

Моят подпис не е бил предшестван от ходатайство. Категорично не. За мен тази бележка, която съм подписала не убива дете, а токът убива дете. Моята съвест е чиста, посочи Траянова. /БГНЕС