Шишков: Хората от Пролеша са излъгани още през февруари 2020-та година

„Хората от Пролеша бяха излъгани още през февруари 2020-та година. Това е част от филма „Изпращането на Глашатая“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков пред журналисти по повод протестите на жителите на селото, получили глоби за шофиране без винетки по Околовръстния път на София, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Снимка: МРРБ

Министърът припомни, че още на 28 февруари 2020-та година тогавашният премиер изпрати председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ по това време да обяснява буквално като глашатай, къде около София няма да се плащат винетки.

Оказва се обаче, че в този ден Министерският съвет е приел Решение да не се плащат винетки единствено и само до разклона за Божурище, разкри архитект Шишков. Доказателство за лъжата е и фактът, че знакът за винетка там си е съществувал във времето назад и никой никога не го е махнал, стана ясно от думите на регионалния министър.

Дали има юридическа възможност да бъдат опростени, дори и частично, натрупаните глоби на жителите на село Пролеша – за това тепърва ще се направи юридически анализ.

Снимка: МРРБ

„Но ще помоля хората, които протестират да се обърнат и да протестират там, където са истинските виновници, при които се е случило това в онзи период“, коментира още министърът и обясни, че служебният кабинет непрекъснато се натъква на подобни проблеми от онзи период.

„Ще направим всичко възможно, в рамките на закона, да помогнем на хората“, заключи Шишков.

Снимка: МРРБ

БГНЕС припомня, че жители на софийските села Пролеша и Хераково от община Божурище излязоха на протест заради глоби след шофиране до столицата без винетки. Те са ужасени, след като случайно разбират, че в продължение на три години са санкционирани с десетки хиляди левове, въпреки че са били уведомени, че за този участък винетка не се изисква. Потърпевшите обясняват, че с решение на Министерски съвет от 2020 г. са освободени от таксата за придвижване до столицата. /БГНЕС