Шифрин триумфира в гигантския слалом в Земеринг за 78-а победа в Световната купа

Микаела Шифрин ликува с успеха в гигантския слалом в австрийския зимен център Земеринг. Американката записа 78-а победа за Световната купа, оставяйки зад себе си на почетната стълбичка италианката Марта Басино и Петра Влъхова от Словакия.

Микаела Шифрин.

Шифрин бе най-бърза в първия манш, а петото й време във втория се оказа достатъчно за крайния успех. Топ 10 допълниха още Теса Уорли (Франция), Федерика Бриньоне (Италия), Ранхилд Мовинкел (Норвегия), Лара Гут-Бехрами (Швейцария), Сара Хектор (Швеция), Алис Робинсън (Нова Зеландия) и Паула Молцан (САЩ). Всичко 30 състезателки, които караха във втория манш, успяха да го довършат.

За Шифрин това бе 78-а победа за Световната купа по ски-алпийски дисциплини, като тя е на четири от сънародничката си Линдзи Вон и на осем от рекордьора Ингемар Стенмарк от Швеция. Американката води убедително в класирането за Големия кристален глобус с 675 точки, с 205 пред втората София Годжа от Италия. Трета е Влъхова с 420. Басино е водачка в подреждането за Малката световна купа в дисциплината гигантски слалом с 240 пункта, следвана от Влъхова (190), Гут-Бехрами и Хектор (172) и Шифрин (160).

За жените утре предстои нов гигантски слалом в Земеринг, където Шифрин ще гони трета поредна победа за Световната купа и общо пета през кампанията. В четвъртък е и слаломът, с който приключват състезанията в австрийския зимен център. /БГНЕС