Шифрин изравни рекорда на Вон с 82-ра победа в Световната купа

Американката Микаела Шифрин изравни рекорда на сънародничката си Линдзи Вон за най-много победи в Световната купа по алпийски ски при жените, след като отвя конкуренцията в гигантския слалом в Кранска Гора за успех номер 82.

Шифрин, която се намира в отлична форма от началото на сезона, доминираше тотално в словенския зимен център, като бе най-бърза какво в първия, така и във втория манш. 27-годишната скиорка записа общо време от 1 минута, 52,53 секунди, като остави на цели 77 стотни зад себе си италианката Федерика Бриньоне. Топ 3 днес допълни Лара Гут-Берами от Швейцария, която бе с 0,97 секунди по-бавна от победителката.

Така Шифрин вече дели с Вон първото място по най-много победи при жените. Пред тях е единствено легендарният Ингемар Стенмарк, който има 86 първи места, което означава, че американката може да атакува рекорда му още до края на сезона.

"Бях много нервна преди втория манш, може би отчасти заради номер 82. Просто исках да карам добре, не мога да повярвам. Беше битка, условията бяха невероятни, треньорите ми казаха, че всичко може да са атакува, така че това и направих", сподели щастливата Шифрин след състезанието.

По този начин Шифрин увеличи преднината си на върха в генералното класиране и вече има 1115 точки и аванс от повече от 400 пред втората Петра Влъхова (696). Топ 3 допълва Уенди Холденер с 519 точки, а Шифрин е все по-близо до спечелването на пети голям кристален глобус. В класирането за гигантския слалом американката е втора с 400 точки, 25 по-малко от лидерката Марта Басино от Италия. Шифрин води и в подреждането за слалома.

За състезателките ще има само един ден почивка, преди те да стартират в слалома във Флахау, Австрия на 10-ти януари. /БГНЕС