Шефът на "Булгаргаз": Очаквам по-ниска цена за газа през април

Природният газ през април ще е на цена около 98,08 лева за мегаватчас (MWh).

Към днешна дата цената на синьото гориво през май се очаква да бъде около 88 лева за MWh.

Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на редовно заседание на КЕВР, на което се обсъжда цената на синьото гориво за следващия месец, предаде репортер на БГНЕС.

През март цената на природния газ бе 106,74 лв./MWh, което значи, че синьото гориво през април ще поевтинее с 8.1% спрямо сегашната цена.

Очаква се окончателно решение за цената на газа да бъде прието на 1 април.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ посочи, че доставките на природен газ до края на годината са гарантирани, всички договори са сключени, осигурени са количества за нагнетяване в хранилището в Чирен. „Няма притеснения с доставките на природен газ за тази година, необходимите количества за нашите клиенти са осигурени и гарантирани“, заяви Деница Златева.

В отговор на журналистически въпрос Деница Златева за пореден път обясни начина, по който дружеството формира продажната цена. „При подаване на Заявлението за прогнозна цена в КЕВР, „Булгаргаз“ ЕАД трябва да предостави договори за доставка за всички заявени от клиентите на дружеството количества по сключените договори, както на свободен, така и на регулиран пазар. Дневните заявки варират между 40 000 и 85 000 MWh, в зависимост от сезона и потреблението. Чрез гарантирането и осигуряването на природния газ, в качеството си на обществен доставчик, дружеството не може да рискува да купува природен газ на дневна база на борси с ценови индекс „Ден напред“ или в „Рамките на деня“. Следва да се отбележи, че в предложението си за цена „Булгаргаз“ ЕАД включва всички разходи, свързани със закупуването на слотове, капацитет за регазификация, капацитет за съхранение, както и разходи за капацитет и пренос до българската газопреносна мрежа. В зависимост от месеца, тези допълнителни разходи, варират между 15 - 20% от стойността на индекса TTF. Поради това, съпоставка с ценовите индекси ”ден напред“ и „в рамките на деня“ не са състоятелни, тъй като същите отразяват единствено цената на природния газ за деня и не включват горепосочените разходи. Отговорността, която дружеството носи като обществен доставчик, го задължава да осигури предварително и на конкурентна цена необходимите количества за клиентите си“, коментира още Деница Златева./БГНЕС