Ще има ли кабинет „Габриел“ - все още под въпрос

Народното събрание се очаква да гласува състава на предложения от Мария Габриел кабинет. Във вторник президентът Румен Радев подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

За подкрепа на кабинета вече се обявиха от ДПС.

Кабинетът, обаче, е възможно да не събере необходимите гласове в пленарна зала, тъй като в изявление на ПП-ДБ, досегашният премиер Николай Денков заяви, че предложените споразумение и кабинет не са обсъждани с тях и призоваха президента Радев да оттегли указа си. ПП-ДБ са категорични, че няма да гласуват за този кабинет.

Предложеният състав на кабинет днес не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. Това е приет състав на ГЕРБ-СДС без да е съгласуван с нас. Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в кабинета, включително и аз. Подготвил съм декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран в състава на този Министерски съвет, заяви Денков.

Имах доверие на Габриел, днес то беше загубено. Тя се поддаде на натиск на Борисов и на Пеевски предполагам. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Габриел показа, че няма качествата да бъде премиер. Жал ми е за нея, каза Петков.

"Списъкът "Габриел" включва и моето име, аз съм си направил отвод, така че няма да мине в пленарна зала", заяви Асен Василев.

След като държавният глава връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС то предложеният за премиер кандидат Мария Габриел води преговори около 24 часа с ПП-ДБ и върна папката изпълнена със състав на правителство. След излизане от президентската институция Мария Габриел и Рая Назарян от ГЕРБ казаха, че другият съпредседател на ДБ Христо Иванов е подписал споразумението. На пресконференция на ПП-ДБ стана ясно, че подписи под споразумение и под състав на кабинет – няма.

В проектокабинета „Габриел“ общо 12 министри запазват постовете, които заемаха през последните 9 месеца. Самата Габриел запазва позицията си във външно министерство, а Николай Денков става вицепремиер по европейските въпроси. Нови министри влизат в здравеопазването, в образованието, в екологията, в електронното управление. Иновациите и растежа ще бъдат оглавени от досегашния председател на парламента, а енергетиката се поема от депутат от ГЕРБ. Досегашният председател на военната комисия пък заема мястото на Тодор Тагарев в Министерство на отбраната.

Ето пълният състав на правителството:

Министър-председател и външен министър - Мария Габриел;

вицепремиер по европейските въпроси - Николай Денков;

министър на финансите - Асен Василев;

министър на вътрешните работи - Калин Стоянов;

министър на регионалното развитие - Андрей Цеков;

министър на труда - Иванка Шалапатова;

министър на отбраната - Христо Гаджев;

министър на правосъдието - Атанас Славов;

министър на образованието - Галин Цоков;

министър на здравеопазването - Катя Панева;

министър на културата - Кръстю Кръстев;

министър на околната среда - Ивелина Василева;

министър на земеделието - Кирил Вътев;

министър на транспорта - Георги Гвоздейков;

министър на икономиката - Богдан Богданов;

министър на иновациите - Росен Желязков;

министър на енергетиката - Жечо Станков;

министър на електронното управление - Валентин Мундров;

министър на туризма - Зарица Динкова;

министър на спорта - Димитър Илиев. /БГНЕС