Ще има карантина за връщащи се от Занзибар

Над 70% от пробите на национално ниво са положителни за новия британски вариант на COVID-19. В страната няма регистриран нигерийски вариант на вируса. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде кореспондентът на БГНЕС от Кюстендил.

Министърът, който прекрати от днес предизборната си кампания, за да се съсредоточи върху овладяването на ситуацията с коронавируса в страната, съобщи, че днес 4 мобилни екипа от ЦСМП-София извършват ваксинация в Кюстендил, като готовността е да се осигурят допълнителни количества ваксини. Утре Ангелов ще бъде в Бургас.

Ситуацията в страната е сериозна. На няколко места се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения. С директорите на РЗИ се обсъждат допълнителните ограничителни мерки, каза още проф. Ангелов и подчерта: Няма мерки, които не бихме въвели.

Притеснени сме за всички наши сънародници, които се завръщат от Африка, посочи Ангелов, визирайки Занзибар – страната, която нашумя изключително много през последните седмици сред българските туристи.

Ще предприемем всичко необходимо, включително и въвеждане на карантина за завръщащите се, съобщи Ангелов.

С оглед на ситуацията и увеличаващите се случаи на положителни с COVID-19, здравният министър бе категоричен, че изборите ще се проведат. Направено е всичко за безопасното им провеждане, каза още той.

Министърът увери, че където в страната се налага учениците ще остават по домовете си и ще преминават на онлайн обучение. Това се отнася и за малките ученици, и за детските градини. /БГНЕС