Шарл Мишел: Следващите седмици ще са решаващи за Украйна

"Европейският съюз трябва да продължи да предоставя на Украйна тежко въоръжение и системи за противовъздушна отбрана, тъй като следващите седмици могат да бъдат решаващи в тази война", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на съвместна пресконференция с президента Володимир Зеленски в Киев, предаде Укринформ.

Председателят на Европейския съвет отбеляза, че ЕС много бързо е взел решение да предостави оръжие на Украйна. „Това се случи за първи път в историята на Европейския съюз – в първите часове и дни на широкомащабна инвазия изпратихме тежки оръжия в Украйна“, заяви той.

„Напоследък Украйна получава тежко въоръжение и системи за противовъздушна отбрана. Мисля, че трябва да се продължи, заяви Мишел.

Той също така напомни, че за първи път ЕС мобилизира безпрецедентни способности за военно обучение на 15 000 украински военнослужещи.

„Можете да разчитате на Европейския съюз – ние ще продължим нашата непоколебима подкрепа, винаги ще бъдем с вас рамо до рамо, защото споделяме обща мечта“, увери Мишел.

На свой ред президентът Володимир Зеленски каза, че колкото по-бързо бъдат взети необходимите решения на някои лидери в Европа по отношение на военните, толкова по-надеждно ще можем да гарантираме безопасността на украинците и европейците.

Зеленски благодари на Шарл Мишел за съдържателното посещение и преговорите „в такъв важен момент за нашата държава, когато е необходима максимална концентрация на всички съвместни сили“.

Украинският президент добави, че освен въпросите на отбраната, на срещата са били обсъдени по-нататъшното засилване на санкционния натиск върху Руската федерация. /БГНЕС

Киев / Украйна