Сформираха кризисен щаб в енергетиката, 7-те танкера са на ниво оферта, "Булгаргаз" - в криза

Създадох междуведомствен щаб начело с вицепремиера Христо Алексиев за решаване на енергийната криза, съобщи служебният премиер Гълъб Донев на извънреден първи брифинг тази вечер в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Междуведомственият кризисен щаб за енергетиката ще има задачата да предложи и намери решения за доставките на природния газ и сигурност за цените на газа и горивата.

Щабът ще се ръководи от вицепремиера Христо Алексиев. В него ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на браншовите асоциации, на ДАНС, на КЕВР и представители на работодателите и синдикатите.

Контролът по изпълнението на задачите ще изпълнявам лично, информира Гълъб Донев.

Щабът ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

Служебният енергиен министър Росен Христов заяви от своя страна, че ситуацията, свързана с доставките на газ е сериозна дори критична.

Имаме недостиг на договорените количества доставки до края на годината. Има до септември, но крайно недостатъчни са до края на годината, каза Христов и съобщи, че седемте танкера с природен газ не са договорени, а са на ниво оферта, която включва три танкера тази година и опция за останалите четири следващата година.

Не са подсигурени слотове /времеви прозорец, през който могат да се разтоварят танкерите - бел.ред./ за разтоварване на тези танкери на газовите терминали, информира Христов и добави, че това допълнително ще оскъпи цената на газа, доставян до България.

Азерският газ също е в пъти по-скъп, стана ясно от думите на служебния министър.

Цената на газа от Азербайджан само за последните няколко дни е в пъти по-скъпа за 2/3 от договорените количества, подчерта Христов.

Той очерта и още един проблем.

Има сериозна финансова криза в „Булгаргаз”, компанията е в невъзможност да се разплати, дори с тези договорени количества, съобщи Христов и подчерта, че в Министерство на енергетиката са минали в денонощен режим на работа.

Росен Христов информира, че се търсят начини за рефинансиране на „Булгаргаз”.

Подготвяме търг за доставка на втечнен газ, за да задоволим нуждите до края на годината или поне до края на отоплителния сезон, добави още министърът. /БГНЕС