Сезонът на тиквите: Яжте на воля този вкусен зеленчук

Октомври е месецът на Хелоуин, а това означава, че тиквите са навсякъде.

Те, разбира се, не са само за фенери, които седят на стъпалата и первазите на прозорците: рафтовете на супермаркетите и сергиите на пазарите също са пълни с тикви в различни форми и нюанси.

Консумацията на тикви е на няколкостотин години, а в повечето западни супермаркети най-разпространени са тиквата "butternut squash" и тиквата "Хокайдо”. Тиквата е изключително универсален зеленчук и от нея могат да се направят голям брой специалитети – от фрешове и супи до различни сладкиши.

Тиквите могат да бъдат разделени на три различни категории: Такива, които се използват заради вкусната им пулпа, като Хокайдо например; такива, от чиито семена се извлича тъмнозеленото тиквено масло; и сортове, които се използват за украса - поради горчивите си вещества те не са подходящи за готвене.

При ядливите тикви като Хокайдо можете да използвате и други компоненти освен пулпата. Опитайте например с панирани цветове, които е най-добре да наберете от собствената си тиквена градина. "Можете да ги потопите в палачинково тесто и да ги изпържите в малко олио", препоръчва специалистът по отглеждане на тикви Даниела Гамб.

„Уверете се, че събирате само мъжките цветове, разпознаваеми по дългата дръжка - тъй като от женските се очаква да станат тикви”, допълва тя.

Междувременно, освен за производство на масло, от печените тиквени семки става чудесна закуска. Вместо да ги купувате в супермаркета, опитайте да използвате тези, които са ви останали, след като приготвите следващата партида тиквена супа. Докато ги печете в тиган, можете да добавите и някои подправки./БГНЕС