Северна Македония започва прочистване на съдебната власт

Приоритет на новото македонско правителство, ръководено от СДСМ, е прочистването на съдебната система, с пълна и задълбочена проверка на имущественото и материално състояние на всеки съдия и прокурор.

Съдиите и прокурорите са задължени да поддържат върховенството на закона, при което законът е равен за всички, а съдебната власт трябва да бъде прочистена, така че честните служители да могат да преследват всички, които са нарушили закона. Това се казва в официално изявление на групата на СДСМ.

Съдиите, които бавят дела, ще бъдат освободени автоматично. Подробен преглед на 5% от всички съдебни решения през последните 5 години ще бъде извършен на случаен принцип.

Следва разрешаването на всички дела, образувани от Специалната прокуратура.

„За гражданите, за бъдещето на страната, е важно да има силна и ефективна правова държава, която да се бори безкомпромисно с престъпността и корупцията“, се казва в изявлението. „Затова ние предлагаме система за прочистване на съдебната система, така че да не се избират съдии от нечий тефтер, съдебните решения да не се вземат по телефона и политиците да не диктуват обвинения. Днес всички са равни пред закона и всеки, който го нарушава, е изправен пред отговорност“. /БГНЕС и МИА