Северна Корея заплаши да "унищожи" шпионските сателити на САЩ

Северна Корея заплаши, че ще "унищожи" американските шпионски спътници, ако Вашингтон се опита да "атакува" нейния космически актив, след като Пхенян изстреля първото си военно око в небето миналата седмица.


Говорител на Министерството на отбраната на Северна Корея заяви, че тя ще счита подобен ход за "обявяване на война", според изявление, разпространено от държавната Корейска централна информационна агенция.

Изявлението дойде след забележката на американски служител, че Вашингтон "може да лиши противника от космически и контракосмически възможности... като използва различни обратими и необратими средства", визирайки успешното изстрелване на шпионски сателит на Севера в края на ноември.

Американската армия може да подкопае "ефективността и смъртоносността на противниковите сили във всички области", заяви тази седмица пред Радио Свободна Азия Шерил Клинкъл, говорител на Космическото командване на САЩ.

Поредните кръгове от резолюции на ООН забраняват на Северна Корея да извършва тестове с използване на балистични технологии, а според анализатори съществува значително технологично припокриване между възможностите за изстрелване в космоса и разработването на балистични ракети.

Експерти твърдят, че извеждането на работещ разузнавателен спътник в орбита би подобрило възможностите на Северна Корея за събиране на разузнавателна информация, особено над Южна Корея, и би осигурило важни данни при евентуален военен конфликт.

След изстрелването миналата седмица Северът твърди, че сателитът му вече е предоставил изображения на основни военни обекти на САЩ и Южна Корея.

Тя все още не е разкрила нито едно от сателитните изображения, с които твърди, че разполага.

Изстрелването на "Малигьон-1" от Севера беше третият опит на Пхенян да изведе такъв спътник в орбита след два предишни неуспеха. /БГНЕС