Северна Корея изстреля три балистични ракети

Северна Корея изстреля една балистична ракета с далечен и две с малък обсег, съобщиха военните в Сеул, като едната от тях е предизвикала предупреждения към жителите на южнокорейски остров и към хората в някои части на Северна Япония да потърсят убежище.

Военните на Сеул съобщиха, че са засекли "една балистична ракета с далечен обсег, за която се предполага, че е изстреляна в Японско море от около 07:40 ч. (22:40 по Гринуич) в района на Сунан в Пхенян"

Малко след това е засечено нещо, за което "се смята, че са две балистични ракети с малък обсег, изстреляни около 08:39 ч. от Каечон, провинция Южен Пхенян", се допълва в съобщението.

Южнокорейските военни "поддържат пълна готовност, като същевременно си сътрудничат тясно със САЩ и засилват наблюдението и бдителността", се казва още в съобщението.

Изстрелванията се провеждат ден след като Пхенян изстреля повече от 20 ракети, включително една, която се приземи близо до териториалните води на Южна Корея.

Многобройните изстрелвания на ракети от страна на Пхенян се случват в момент, когато Сеул и Вашингтон провеждат най-мащабните си досега съвместни въздушни учения, в които участват стотици военни самолети от двете страни.

Местните медии съобщиха, че сирените за въздушно нападение са се включили на източния южнокорейски остров Ульонгдо - където жителите бяха предупредени да потърсят убежище, след като една от балистичните ракети с малък обсег на Пхенян пресече морската граница.

Токио също потвърди изстрелването, като японското правителство издаде специално предупреждение за жителите на северните райони малко преди 8 ч. сутринта (23 ч. по Гринуич), като им каза да останат на закрито или да потърсят убежище.

Първоначално Токио заяви, че ракетата е прелетяла над Япония, което предизвика издаването на "J-Alert", но по-късно министърът на отбраната Ясуказу Хамада заяви, че "ракетата не е пресякла японския архипелаг, а е изчезнала над Японско море".

"Много тревожно"

Вашингтон и Сеул неведнъж са предупреждавали, че неотдавнашните ракетни изстрелвания на Ким могат да завършат с нов ядрен опит - който би бил седмият за Пхенян.

Блиц изстрелванията показват, че "Доста възможно е следващият(ите) опит(и) с тактическо ядрено оръжие да бъде(ат) следващ(и). Вероятно много скоро", заяви в Twitter Чад О'Карол от специализирания сайт NK News, базиран в Сеул.

"Това са предварителни тържества на Северна Корея преди предстоящия им ядрен опит", казва пред АФП Ан Чан-Ил, учен, занимаващ се с изследване на Северна Корея.

"Те също така изглеждат като поредица от практически тестове за разполагането на тактическите им ядрени оръжия".

На 4 октомври Северна Корея изстреля ракета над Япония, което също предизвика предупреждения за евакуация. По-късно Пхенян заяви, че това е била "нов тип балистична ракета със среден обсег земя-земя".

За първи път от 2017 г. насам Северна Корея изстреля ракета над Япония.

По-късно Пхенян заяви, че изстрелването и други тестове по същото време са били "тактически ядрени учения", които са симулирали обстрелване на Южна Корея с ракети с ядрени глави.

Блиц изстрелвания

Пхенян нарече провеждащото се в момента американско-южнокорейско военновъздушно учение, наречено "Бодра буря", "агресивно и провокативно военно учение, насочено срещу КНДР", и предупреди, че ако то продължи, Сеул и Вашингтон ще "платят най-ужасната цена в историята".

Една балистична ракета с малък обсег пресече Северната гранична линия, фактическата морска граница, което предизвика рядко срещаното предупреждение към жителите на остров Ульонгдо да потърсят убежище в бункери.

Президентът Юн Сук-йол заяви, че това е "на практика териториална инвазия".

Южна Корея също така затвори някои въздушни маршрути над Японско море, като посъветва местните авиокомпании да използват обходни маршрути, за да "осигурят безопасността на пътниците по маршрутите към Съединените щати и Япония".

Пхенян също така изстреля артилерийски огън в морската "буферна зона", което според експерти е част от "агресивен и заплашителен" отговор на съвместните учения на САЩ и Южна Корея.

От своя страна Южна Корея заяви, че е изстреляла три ракети "въздух-земя" в морето близо до морската граница на двете държави.

През септември Северна Корея преразгледа законите си, които позволяват превантивни ядрени удари, а лидерът Ким обяви страната за "необратима" ядрена сила - на практика прекратявайки преговорите за забранените си оръжейни програми. /БГНЕС, АФП

Сеул / Южна Корея