Сенегал е последният полуфиналист за Купата на Африка

Сенегал се класира за полуфиналите в 33-то издание на турнира за Купата на африканските нации, след като надигра Екваториална Гвинея с 3:1 в среща, играна в камерунската столица Яунде.

Исмаила Сар (ц) вкара третия гол за Сенегал.

Фамара Диедиу даде аванс на сенегалците в 28-та минута след асистенция на звездата на Ливърпул Садио Мане, който започна мача като титуляр, след като в осминафиналите срещу Кабо Верде напусна принудително терена след тежък сблъсък на глави с вратаря на съперника Возиня. През втората част Екваториална Гвинея стигна до равенството, отбелязвайки първия гол във вратата на Сенегал от началото на надпреварата. Негов автор бе Яник Буяла Сам.

Воденият от Алиу Сисе състав обаче предреши крайния изход с две попадения в рамките на десетина минути. Първо, влезлият от епйката Шейки Куяте върна преднината на вицешампиона от 2019, а впоследствие друга резерва – Исмаила Сар, сложи точка на спора с трети гол. До края Екваториална Гвинея не успя да отговори на предизвикателството и така Сенегал оформи двете полуфинални двойки в турнира.

Мане и компания ще се изправят срещу Буркина Фасо в единия сблъсък от последните четири на 2 февруари, а ден по-късно е дербито между домакините от Камерун и водения от Мохамед Салах рекордьор по титли Египет. /БГНЕС