Сенатът даде ход на процеса срещу Тръмп

Aмериканският сенат даде ход на процеса по импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп, отхвърляйки аргументите на защитата, че той е противоконституционен.

Адвокатите на защитата твърдяха, че Тръмп не трябва да бъде изправен пред съда в Сената за подбуждане към въстание, тъй като вече не е президент.

Но Сенатът гласува с 56 срещу 44 гласа за продължаване на процеса, като шестима републиканци се присъединиха към депутатите от Демократическата партия.

Според един от адвокатите на Доналд Тръмп – Дейвид Шон, процесът на импийчмънт срещу вече бившия президент ще разкъса страната.

„Този процес ще разкъса страната ни, така както това се е случвало може би само веднъж в историята й“, каза адвокатът, визирайки Гражданската война в САЩ (1861-1865). Той също така разкритикува прокурорите от контролираната от демократите Камара на представителите. „Те ни казват, че правят този процес в името на единството, но не искат единство“, заяви Шон, обвинявайки демократите в „чиста и груба пристрастност“. Той предположи, че процесът "ще отвори нови и по-сериозни рани в цялата страна".

В речта си Шон подчерта, че процеса на импийчмънт е опит за „лишаване от права над 74 милиона американци“, подкрепили републиканеца./БГНЕС, АФП,ТАСС