Сенатът на САЩ разглежда пакета от инициативи за намаляване на инфлацията

В събота американските сенатори започнаха да обсъждат пакет от инициативи, насочени към намаляване на инфлацията, които предвиждат отпускането на около $400 млрд. от американските власти. Срещата се излъчва на сайта на горната камара на американския Конгрес.

Законопроектът включва редица мерки, включително за намаляване на дефицита на федералния бюджет, намаляване на разходите за здравеопазване за гражданите, както и за борба с изменението на климата. Освен това се предвиждат увеличения на данъците за големите корпорации, които отчасти трябва да осигурят необходимите средства за предлаганите програми. Властите на САЩ очакват, че всичко това в бъдеще ще осигури намаляване на инфлацията в страната. В подкрепа на тези стъпки е управляващата в САЩ Демократическа партия.

Както лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър (сенатор демократ от Ню ЙОРК) каза по-рано в събота, независимият процедурен експерт на горната камара позволи по-голямата част от този пакет да бъде прегледан съгласно опростената процедура за бюджетни инициативи. Очаква се това да позволи на демократите да заобиколят опозицията на републиканците. The Hill изчислява, че дискусиите по законопроекта и поправките вероятно ще продължат в събота и неделя. Според Министерството на труда на САЩ потребителските цени в страната са се повишили до края на юни с 9,1% на годишна база, което е най-голямото увеличение от ноември 1981 г. /БГНЕС