Село Карабунар – известно с памидовото си вино

Карабунар е село, намиращо се в Пазарджишка област, но прочуто извън границите й с производството на първокачествено червено памидово вино, поради което дори се запазва турското му име, предаде кореспондентът на БГНЕС.

То е разположено в подножието на Могилата или още Корията, която е част от Бошулско – Величковските височини. Селото е построено от двете страни на Геренска река. Карабунар се намира само на 9 км от общинския център гр. Септември, а от областния град Пазарджик е на 16,5 км. Най-близките села са Бошуля, Виноградец, Памидово, Величково.

Местните продават различни зеленчуци, плодове, мед, домашен суджук, бабек, луканка, ракия и вино. Доматите струват 3-4 лв. за кг, краставиците около 3,50, а ягодите се продават между 7 - 10 лв./кг, сиренето между 10 и 12 лв., а бутилка вино от 1 л може да се купи за 6 лева.

Селото се слави със своите вина. За това е допринесъл фактът, че преди време там е имало около 20 склада за производство на вино, от които 4-5 са били големи и то главно на външни търговци, предимно от столицата. Те именно са допринесли за рекламирането на карабунарското вино. Изградена е една винарна изба. Овощарството е било слабо развито. В далечно време се е развивало бубарството.

Карабунар е било едно от най-будните села в Септемврийско и Пазарджишко. За това говори обстоятелството, че много рано се построява черква и открива училище. Черквата “Св. Иван Предтеча“ бива построена още 1818 г. Изписването на черквата е станало в 1861 г. от иконописеца Захари Зограф от Самоков. /БГНЕС