Съдът в Бургас призна за виновни тримата сирийци за тежката катастрофа с мигранти

Съдът в Бургас призна за виновни тримата сирийци за тежката катастрофа с мигранти в Бургас. През август 2022 г. при опит да избегнат полицейска блокада в центъра на Бургас те причиниха смъртта на двамата бургаски полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Делото е за каналджийство. Процесът за смъртта на двамата полицаи все още не е внесен в Бургаския окръжен съд, предаде кореспондентът на БГНЕС.


Съдът прие делото да се гледа по съкратената процедура, без разпити на свидетели и вещи лица, след като тримата обвиняеми се признаха за виновни. Прокуратурата отхвърли искането да бъде сключено споразумение с обвиняемите.

Омар Аднан, който беше зад волана на автобуса-убиец, получи присъда от 4 години и 10 месеца затвор. Непълнолетният Ахмад Мухид, който е настанявал мигрантите в автобуса и ги е накарал по време на целия път са лежат между седалките на пода, получи 1 година 10 месеца затвор .

Третият обвиняем Абдулах Ахмед, който е осигурил автобуса и е финансирал операцията е осъден на 4 години и 4 месеца затвор и глоба от 18 хил. лв.


За трафик на мигранти законът предвижда максимална присъда от 6 месеца лишаване от свобода. Присъдите обаче бяха редуцирани, тъй като делото се гледа по съкратената процедура.

В съдебната зала и тримата сирийци се извиниха на целия български народ , за това, което се е случило. /БГНЕС