Сблъсъци и сълзотворен газ в Тирана по време антиправителствен протест

Поддръжници на албанската опозиция влязоха в сблъсъци с полицията, след като пробиха кордона от полицаи около сградата, където се помещава офиса на премиера Еди Рама. Сблъсъците избухнаха по време на антиправителствените демонстрации с искане за оставката на министър-председателя.

Протестиращите хвърляха коктейли „Молотов“ и пиратки по охраняващите полицаи. В момента, в който демонстрантите нахлуха през централния вход на правителствената сграда обаче, органите на реда използваха сълзотворен газ и палки, за да ги разпръснат, съобщава Ройтерс.

Делегацията на ЕС в Тирана - от името на посланиците на държавите-членки на евросъюз, и посолството на САЩ осъдиха насилието на днешните антиправителствени протести в албанската столица и призоваха "и двете страни да се въздържат от насилие".

„Делегацията на ЕС, заедно с всички посолства на евросъюза, акредитирани в Тирана, призовава страните да се върнат към мира и да се откажат от актовете на насилие. Право на гражданите е да протестират, за да изразят недоволството си, но това трябва да става по мирен начин, както е гарантирано от демократичните институции. Отново повтаряме призива си страните да се дистанцират от насилието,“ се посочва в изявление на Делегацията на ЕС в Тирана.

С подобно комюнике и посолството на САЩ призова участниците в протестите да се въздържат от насилие. По-рано британският посланик в Тирана Дънкан Норман също се обърна с призив към демонстрантите – да протестират мирно и да избягват насилието. / БГНЕС