Сблъсъци и протести в Киев

Украинската полиция влезе в сблъсъци с активисти на крайнодясната партия Национален корпус пред президентската резиденция в Киев, съобщава Ройтерс.

Стълкновенията избухнаха на протест, по време на който демонстрантите призоваха за налагането на присъди на лица от въоръжените сили в Украйна, обвинения в корупция.

Това е особено чувствителна тема, която все още води война с подкрепяните от Москва сепаратисти в източната част на страната, като от 2014 година военните действали са взели около 13 000 жертви.

Миналият месец президентът Петро Порошенко предложи нови промени в законодателството насочени към борбата с корупцията, след като конституционният съд отхвърли предходния законопроект. Това породи притеснения, че всъщност Киев отлага промените на закона. Изкореняването на корупцията е едно от обещанията в предизборната му кампания за втори президентски мандат на предстоящия на 31 март вот. Критиците на Порошенко обаче го обвиняват, че не прави достатъчно, за да прекрати масовите корупционни практики в страната. / БГНЕС