Саутгейт: Никога не искам да преживявам отново онази вечер в България

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт сподели, че не би искал няколко отново да преживява вечер, като тази в България преди точно една година, когато тимът му стана обект на расистки скандирания от страна на феновете на Националния стадион "Васил Левски" в София.

Година по-късно Саутгейт си припомни кошмарната вечер в София.

На 14 октомври 2019 година Англия разби България с 6:0, а двубоят на два пъти бе прекъсван през първото полувреме, след като играчи на гостите се оплакаха от расистки прояви от трибуните. "Никога не искам да преживявам нещо подобно отново. През цялото време си мислех как можем да предпазим играчите. Знаехме, че нашите действия ще имат отзвук в цяла Европа, дори света, и това беше един уникален опит за нас. Опитахме се да направим възможно най-доброто, всеки има различно мнение какво означава това. Поставихме светлината върху един проблем, който е неприемлив и бяхме първият международен отбор, който прекъсна мач по тези причини", коментира Саутгейт пред Би Би Си.

"Не бих казал, че изпитвам особена гордост от тази нощ, това не е точната дума. Мисля, че изпратихме на света един силен и позитивен знак. Мисля, че продължаваме да го правим. Задружни сме, грижим се един за друг и считаме всяка форма на дискриминация за неприемлива. Ще се опитаме да продължим нашият глас да се чува, защото се надяваме да променим нещо", добави треньорът на Англия.

Скандалната вечер в София доведе и до сваляне на доверието към президента на БФС Борислав Михайлов от страна на премиера на България Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев на следващи ден, а няколко часа по-късно Михайлов, който бе начело на футболната ни централа от 2005 година, се оттегли от поста. На 11 декември тази година предстои да се проведе извънреден конгрес на БФС, на който ще бъде избран нов президент на организацията. /БГНЕС

Категории: