Саутгейт удължи договора си с Англия до 2024

Гарет Саутгейт и Стив Холанд преподписаха с националния отбор на Англия, като ще останат в тима отвъд Европейското първенство през 2024.

Гарет Саутгейт.

Предишният контракт на Саутгейт изтичаше след края на Мондиала в Катар догодина, но той от дълго време се очакваше да удължи настоящата си сделка. ФА искаше да задържи бившия мениджър на Мидълзбро на поста след впечатляващото представяне на Евро 2020 това лято, когато съставът отстъпи на Италия след изпълнение на дузпи в спора за трофея, както и на Световното през 2018, когато представителният тим стигна до полуфиналите, където загуби от Хърватия.

Саутгейт вече има близо пет години зад гърба си начело на „Трите лъва“, след като замени Сам Алардайс, който води отбора в един мач. „ФА е щастлива да потвърди, че Гарет Саутгейт и Стив Холанд подписаха нови договори до декември 2024“, се казва в изявлението на Футболната асоциация на Англия. Саутгейт, чийто престой начело на състава навършва пет години в края на този месец, се наслади на успехи на треньорското кормило, извеждайки националната гарнитура до полуфиналите на Мондиал 2018 и третото място в Лигата на нациите, преди да осигури най-доброто представяне на мъжете от 55 години насам с достигането на финала на Евро 2020 преди няколко месеца.

Новата сделка означава, че Саутгейт и Холанд ще си партнират и на Световното през 2022, за което англичаните си гарантираха класиране по-рано този месец, преди да изведат отбора през квалификациите за Евро 2024, които започват през март 2023. „Щастлив съм, че аз и Стив успяхме да удължим нашите престои в съответните роли. Остава невероятна привилегия да водят този отбор. Бих искал да се възползвам от възможността да благодаря на Марк, Джон и Борда за тяхната подкрепа – и, разбира се, на играчите и останалата част от щаба за тяхната усилена работа. Имаме страхотна възможност пред себе си и знам, че те и феновете са много развълнувани относно това какво може да постигне този състав в бъдеще“, каза Саутгейт. /БГНЕС