Саутгейт: Много съм горд от играчите

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт сподели, че е „много горд“ от играчите си за това, че се реваншираха за Москва и стигнаха до финала на Евро 2020.

Саутгейт класира Англия за финала на Евро 2020.

Англия надви Дания с 2:1 след продължения благодарение на добавката на Хари Кейн, който първоначално пропусна дузпа срещу Каспер Шмайхел. „Трите лъва“ ще се изправят срещу Италия във финала, след като не успяха да стигнат до този на Световното първенство преди три години, когато отстъпиха на Хърватия след продължения.

Много съм горд от играчите. Това е невероятен случай, феновете бяха фантастични цяла вечер. Мачът не бе еднопосочен, подобно на този в Рим – казах на футболистите да се подготвят за един издръжлив и корав съперник, както и да са готови за съпротива, и ние бяхме подготвени. Чувствах, че ще спечелим в крайна сметка, но знаехме, че ни чакат различни битки. Дания е много подценен отбор – те ни създадоха много проблеми. Когато си чакал толкова време, за да преминеш отвъд полуфиналите, имайки предвид ограничения международен опит на някои от играчите, те свършиха фантастична работа. Най-хубавото е, че направихме нашата публика и нация щастливи и приключението продължава още четири дни. Страдахме в Москва, но се поправихме този път“, започна той пред ITV.

Саутгейт призна, че не е видял инцидента с дузпата, когато Рахийм Стърлинг падна на земята след съприкосновение с противников играч. Той подчерта, че на отбора му предстои тежък мач. „На финал сме и трябва да се насладим на този факт, но има още едно огромно предизвикателство препятствие, което трябва да преодолеем. Италия е много добър състав, те показаха страхотна форма, имат воини в защита, ще бъде чудесен мач. Имахме три поредни паметни мача. Казахме, че искахме да създадем спомени за нашата страна, сега трябва да си свършим работата. Финалите са за да се печелят, трябва да се възстановим, защото тази вечер ни отне много както физически, така и емоционално“, заключи наставникът на англичаните.

Ако Англия спечели финала това ще бъде първа европейска титла в историята на страната и първи голям международен трофей от 1966-а насам. Италия не е печелила Европейското от 1968-а насам, но стигна до триумф това хилядолетие със световната титла през 2006.

Капитанът на Дания Кяр (д) си отбеляза автогол в полуфинала на "Уембли".

Капитанът на Дания Симон Кяр заяви, че е разочарован от края на невероятния им рейд на Евро 2020 след полуфиналното поражение от Англия с 1:2 след продължения.

Беше фантастично приключение. Съжалявам, че свърши, но така стоят нещата. Подкрепата, която получихме минава отвъд всичко, за което сме имали надежда. Горд съм, но и разочарован, че не сме на финал“, каза той за датската обществена телевизия DR1. „Червеният динамит“ поведе на „Уембли“ след брилянтен пряк свободен удар на Микел Дамсгор, но Кяр си вкара автогол преди Хари Кейн да отбележи победния гол в продълженията. „Играхме много добре в този мач. Ако бяхме малко по-остри в определени моменти през първата част, можехме да отбележим още един гол“, допълни Кяр.

Загубата сложи край на забележителен турнир за датчаните, които превъзмогнаха травмата от сърдечния удар на Кристиан Ериксен в откриващия им мач. Дания отстъпи в първите си две срещи от груповата фаза, но разби Русия и стигна до елиминациите, връщайки си надеждите за повторение на триумфа на Евро 2020. „Нямам думи. Малко трудно е да се каже. Горд съм с момчетата и тези, които взеха участие в това приключение. За мен беше удоволствие. Щеше да бъде невероятно да стигнем до финала, но за мен беше страхотно да се боря с тези хора“, сподели полузащитникът Пиер-Емил Хойберг. /БГНЕС