Саудитска Арабия с нови инвестиционни сделки след арабско-китайската среща на върха

Саудитска Арабия обяви в неделя инвестиционни сделки за милиарди долари между Китай и арабския свят в първия ден на китайско-арабската бизнес конференция в Рияд, предаде АФП.


Срещата се провежда на фона на засилващите се търговски и дипломатически връзки между Пекин и страните от Близкия изток, включително неотдавнашното знаково сближаване с посредничеството на Китай между Иран и Саудитска Арабия, което промени регионалните отношения.

Богатото на петрол кралство за първи път е домакин на конференцията, която се провежда за десети път. В рамките на два дни тя събра над 3500 правителствени и бизнес служители от Китай и арабските страни, се казва в изявление на саудитското министерство на инвестициите.

Първият ден на събитието беше отбелязан с подписването на инвестиционни споразумения на стойност 10 млрд. долара", се казва в изявлението - по-голямата част от тях са за проекти в Саудитска Арабия или от саудитски фирми и държавни структури.

Тази цифра включва меморандум за разбирателство на стойност 5,6 млрд. долара между саудитското министерство на инвестициите и Human Horizons, китайски производител на електрически и самоуправляващи се автомобили.

Според изявлението повече от половината от общата сума се съдържа в меморандума за разбирателство, както и в отделно "споразумение за сътрудничество" и "рамково споразумение", включващо други компании.

В него подробно са описани споразумения в различни области, включително технологии, селско стопанство, възобновяема енергия, недвижими имоти, природни ресурси и туризъм.

При откриването на конференцията министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан подчерта потенциала в засилването на търговските и икономическите връзки между Китай и арабските страни.

"(Тази) среща е възможност... да изградим общо бъдеще към нова, благоприятна ера за нашите народи", каза той.

Според саудитското изявление е сключена сделка на стойност 533 млн. долара между AMR ALuwlaa Company и Zhonghuan International Group (Хонконг) за създаването на завод за желязо в Саудитска Арабия.

В изявлението се добавя, че Saudi ASK Group и China National Geological & Mining Corp са сключили споразумение за сътрудничество за добив на мед в кралството на стойност 500 млн. долара.

През декември китайският президент Си Дзинпин посети Саудитска Арабия - най-големия износител на суров петрол в света - което предизвика критики от страна на дългогодишния съюзник на Рияд - САЩ.

Запитан за американските критики, саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман заяви: "Всъщност аз я пренебрегвам".

Той добави, че бизнесмените "ще отидат там, където се открива възможност".

По време на пътуването си до Рияд миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон "не иска от никого да избира между Съединените щати и Китай"./БГНЕС