Саудитска Арабия ще строи ново мегалетище в столицата

Саудитска Арабия обяви планове за ново летище в Рияд, чиято цел е да стимулира бързия растеж на столицата и същевременно да допринесе за постигането на амбициозните цели на кралството в областта на авиацията.

Според официалната Саудитска пресслужба летището, което трябва да приеме 120 милиона пътници до 2030 г. и 185 милиона пътници до 2050 г., ще носи името на 86-годишния крал Салман и беше обявено от неговия син, 37-годишния фактически владетел престолонаследник Мохамед бин Салман.

"Проектът за летището е в съответствие с визията на Саудитска Арабия да превърне Рияд в една от десетте най-големи градски икономики в света и да подкрепи нарастването на населението на Рияд до 15-20 млн. души до 2030 г.", заяви SPA. В момента населението на града е почти 8 милиона души.

Целите на Саудитска Арабия в областта на въздухоплаването, част от мащабните реформи на принц Мохамед "Визия 2030", включват повече от трикратно увеличение на годишния трафик до 330 млн. пътници до края на десетилетието. Освен това до 2030 г. Саудитска Арабия иска да привлече 100 млрд. долара инвестиции в сектора, да създаде нов национален флагмански превозвач и да превозва до 5 млн. тона товари годишно. Очаква се новото летище да може да обработва 3,5 млн. тона товари до 2050 г., заяви SPA. То "ще засили позицията на Рияд като глобален логистичен център, ще стимулира транспорта, търговията и туризма и ще действа като мост, свързващ Изтока със Запада", допълни SPA.

В съобщението не се предоставя информация за стойността на проекта, който е проектиран да покрие 57 кв. км.

"С оглед на устойчивостта, в основата си новото летище ще получи сертификат LEED Platinum, като включи в проекта си най-съвременни екологични инициативи и ще се захранва с възобновяема енергия", заяви SPA, позовавайки се на програмата за сертифициране на екологични сгради.

Най-натовареното международно летище в кралството в момента се намира в крайбрежния град Джеда на Червено море, самопровъзгласил се за "врата към Мека" за милиони мюсюлмани, които извършват поклоненията хадж и умра. Но през последните години официалните лица се опитват да поставят Рияд, в централната част на Саудитска Арабия, като съперник на бизнес центъра Дубай в Обединените арабски емирства. /БГНЕС, АФП