САЩ тръгна с успех на Световното, Австралия надигра Канада в „Групата на смъртта“

Отборът на САЩ започна с победа кампанията си в търсене на трета последователна световна титла с успех над тима на Чехия с 88:67 в Шанхай.

Уокър се отчете с 13 точки и 4 асистенции за САЩ при успеха над Чехия на Световното в Китай.

За възпитаниците на Грег Попович най-резултатен беше гардът на Юта Джаз Донован Мичъл с 16 точки, а 13 и четири асистенции добави новото попълнение на Бостън Селтикс Кемба Уокър. След по-бавно начало на срещата, американците наложиха своята воля и показаха на преден план таланта си срещу 24-те в света чехи. Един от кандидатите за трофея – Гърция, където се подвизава определеният за „Най-полезен играч“ на лигата в НБА за изминалия сезон Янис Адетекумбо, се справи лесно с Черна гора за успех с 85:60. В останалите два мача Литва не остави шансове на Сенегал, побеждавайки го с разромното 101:47, а Франция надделя в оспорван сблъсък над Германия със 78:74. По-рано, Австралия тръгна с успех на Световното първенство в Китай, след като надигра Канада в „Групата на смъртта“ със 108-92. Матю Делаведова бе най-резултатен с 24 точки, след като „кленовите листа“ се завърнаха в мача от 12 точки дефицит и поведоха в решителната четвърт. Заедно със Сърбия, Гърция, Испания и Франция, австралийците се сочат като основни кандидати за детрониране на САЩ, но „озитата“ не са преминавали фазата на 1/4-финалите в предишните си 11 участия на световни първенства.

В други срещи Турция надви Япония с 86:67, Бразилия би Нова Зеландия със 102:94, а Доминиканската република победи Йордания с 80:76. /БГНЕС