САЩ се нуждаят от повече време за коалиция в Персийския залив

Създаването на коалиция за осигуряване на свободното плаване в зоната на Персийския залив ще отнеме повече време, отколкото е смятала американската администрация. Това призна държавният секретар на САЩ Майк Помпео в реч пред Икономическия клуб във Вашингтон.

„За тази цел ще отиде повече време, отколкото ние бихме желали“, заяви ръководителят на американската дипломация, отговаряйки на въпрос за създаването на горепосочената коалиция.

Той увери, че САЩ ще положат всички усилия, включително и по линията на Пентагона, за да се запази свободното мореплаване в Ормузкия проток и в останалите водни пространства в Близкия изток. „Ние ще ги държим открити“, обеща Помпео, имайки предвид водните пространства в региона.

През Ормузкия проток се транспортира почти една пета от петрола, който се потребява в света. Той съединява Персийския и Оманския заливи. През него изнасят петрол Саудитска Арабия, Кувейт, Обединените Арабски емирства, Иран и Ирак, а също така се изнася и целия втечнен природен газ, който се произвежда от Катар – най-големият износител в света на този вид „синьо гориво“.

Ситуацията около Иран се изостри, след като плаващият под британски флаг танкер Stena Impero беше задържан от Корпуса на стражите на ислямската революция на 19 юли.

По-рано Държавният департамент на САЩ обяви, че Вашингтон ще създаде коалиция, за да осигури свободата на корабоплаване в зоната на Персийския залив. На 23 юли Помпео предложи в нея да бъдат включени страни от различни региони по света. Същия ден стана известно, че ФРГ, Франция и Великобритания преговарят за собствена наблюдателна мисия, която ще следи за корабоплаването в Персийския залив. /БГНЕС и ТАСС