САЩ пратиха писмо на Ирак, че подготвят изтеглянето на войниците си

Американската армия изпрати писмо до въоръжените сили на Ирак, в което ги известява, че подготвя изтеглянето си от страната, пише АФП.

Бригаден генерал Уилям Сийли подписа писмото, в което се казва, че американците се готвят "да се преместят в следващите дни и седмици".

Писмото беше изпратено до Министерството на отбраната в Багдад.

"Уважаваме вашето суверенно решение да заповядате нашето изтегляне.", пише в писмото, чиято достоверност беше потвърдена за западните медии от иракските военни.

Малко по-късно обаче министърът на отбраната на САЩ обяви, че страната няма планове да изтегля военния си контингент от Ирак, пише АФП.

"Не е взето каквото и да е решение за напускането на Ирак. Точка.", каза Марк Еспър, след като в медиите се появи писмо, изпратено от командващия на американските части в арабската страна.

Еспър каза, че изтегляне на американците няма да има, а писмото, макар и достоверно, е било "изпратено по погрешка".

Вчера парламента в Ирак прие необвързваща резолюция, която призовава за изтеглянето от страната на всички чуждестранни войски.

То дойде няколко дни след като САЩ убиха с удар от дрон популярния сред шиитите в Ирак генерал Касем Солеймани от иранската Революционна гвардия./БГНЕС