САЩ подготвят нови санкции срещу "Северен поток-2"

Вашингтон обмисля да наложи нови санкции на газопровода „Северен поток-2“. Това заяви пред „Ханделсблат“ американският посланик в Берлин Ричард Гренел.

Корабите „Академик Черкаски“ и „Fortuna“, които участват в полагането на тръбите на руско-германския газопровод по дъното на Балтийско море, се следят от САЩ и вече са подготвени санкции срещу тях, каза още американският дипломат.

Гренел уточни, че предвижданите санкции не подлежат на партийно одобрение. „Въпреки предизборната кампания, законодателството може да бъде придвижено много бързо”, добави той, цитиран от агенция „Блумбърг“.

Германските медии съобщават, че заради противопоставянето си срещу газопровода Вашингтон е обтегнал отношенията си не само с Москва, но и с Берлин.

Председателят на Комисията по външни работи към Съвета на федерацията Константин Косачов заплахата от санкции е свидетелство, че САЩ са убедени, че Русия ще завърши строителството на „Северен поток-2“. Налице е „деградация на Америка в агресивен, обслужващ собствената си изгода диктатор“, за когото няма никакви други мерки, освен санкции, добави той, цитиран от ТАСС.

„През февруари по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен американският министър на енергетиката увери партньорите, че Русия няма да може да завърши „Северен поток-2“ в условията на американските санкции, тъй като няма необходимата технология. Настоящите заплахи за санкции показват, че американците все още вярват в нас, повече от всеки друг“, каза Косачов. Според него целта не е натиск, а нанасяне на щети.

Проектът "Северен поток-2" включва изграждането на два газопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Газопроводът ще заобиколи транзитните държави (по-специално Украйна, Беларус и Полша) през изключителни икономически зони и териториални води на пет държави: Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Партньори на „Газпром“ в проекта са европейските компании Uniper, Wintershall, OMV, Engie и Shell. /БГНЕС