САЩ могат да променят световната цена на златото

Цената на златото може да достигне исторически върхове преди президентските избори в САЩ, само ако пакетът от мерки за подкрепа на американската икономика бъде приет преди изборите, в което се съмняват интервюираните от РИА Новости анализатори на Агенцията за икономическа информация "Прайм".

Който и от кандидатите, обаче да спечели президентските избори на 3 ноември - настоящият президент на САЩ и кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп или кандидатът на Демократическата партия, Джо Байдън, обещаващи съответно 1,8 трилиона долара и 2,2 трилиона долара, допълнително инжектирайки пари в икономиката, ще стартира инфлационни процеси и в резултат на това ще се превърне в стимул за растежа на стойността на този благороден метал, казват експертите. До 16.01 ч в сряда цената на златото на пазара нарасна с 0,92% - до 1923,6 долара за тройунция. Традиционният "отбранителен актив" определи своя исторически максимум на 7 август, като се повиши до 2 073,41 долара за тройунция. От това време до края на септември златото е паднало осезаемо с повече от 10%. Напоследък, обаче възходящата тенденция се възобнови при очакванията за решение относно междинен стимулиращ пакет за американската икономика. ИНТРИГА ОКОЛО СТИМУЛИРАЩИЯ ПАКЕТ „В настоящият момент основният фактор за цената на златото е дали пакетът за подкрепа на икономиката ще бъде приет преди изборите, тъй като приемането му трябва да поддържа цените преди изборите. Ако това не се случи, цената на златото ще варира в диапазона от 1850-1950 долара за тройунция “, казва Артьом Багдасарян, анализатор в BCS Global Markets. Несигурността около изборите в САЩ добавя причина за инвеститорите да запазят златото като част от портфейла си, за да диверсифицират рисковете, каза Оксана Лукичева, анализатор стокови пазари в "Откритие Брокер".

Според нейните изчисления златото вероятно ще нарасне леко преди изборите, но нивото от 1930-1960 долара ще бъде ограничение. В същото време, ако програмата за стимулиране бъде одобрена преди изборите, тогава металът може да стане по-силен, ако не, тогава той ще намалее до 1900 долара и евентуално по-нисък, каза тя. "Ако пакетът за стимулиране бъде приет преди американските избори, което изглежда малко вероятно, златото, както и редица други активи, ще преживеят приток на инвестиции. Инфлационните очаквания в САЩ също ще се увеличат. В този случай движението на цените ще бъде насочено към нивата от 2000 долара и 2075 долара за тройунция." , отбелязва анализаторът на "Freedom Finance" Евгений Миронюк. ИНФЛАЦИЯ "Ключовият основен фактор за златото сега е очакваното приемане на нов мащабен пакет от фискални стимули за американската икономика. Припомнете си, че президентът Доналд Тръмп наскоро одобри преразгледано предложение за стимулиране в размер на 1,8 трилиона долара, (по-рано стойността беше 1,6 трилиона долара), въпреки че това все още е по-малко от размера на мерките, предложени от демократите, с 2,2 трилиона долара ", казва Михаил Шейбе, стратег за операции на стоковите пазари в „Сбербанк“.

Следователно победата на Джо Байдън в президентската надпревара, който в момента изпреварва Доналд Тръмп в предварителните анкети, обещава приемането на по-голям пакет от фискална помощ, което допълнително ще подхрани инфлационните очаквания в САЩ и това развитие на събитията е по-положително за златото, което е традиционен хеджиран инструмент срещу инфлацията, обяснява той. Анализаторът на BCS Global Markets Артьом Багдасарян също посочва, че един от основните фактори, движещи златото, е инфлацията. "Независимо кой кандидат в крайна сметка ще стане президент, американската икономика ще бъде подкрепена от нов пакет фискални стимули (в зависимост от кандидата пакетите ще се различават, но при всички случаи парите най-вероятно ще бъдат разпределени). Това от своя страна може да стимулира инфлация, последвана от цената на златото “, казва експертът. Шейбе също така отбелязва, че основният положителен фактор за златото, разбира се, е намерението на Федералния резерв на САЩ да поддържа нива близо до нула поне през следващите две години. В резултат на това може да се развие ситуация, сравнима с тази, наблюдавана през 2008-2015 г., когато лихвите също останаха ниски, а златото започна да поскъпва и през 2011 г. достигна ценови максимум, припомня той. Потенциалното подобрение на коронавирусната ситуация в Европа през четвъртото тримесечие може да подкрепи единната европейска валута спрямо долара, което също е положително за цените на златото, добавя експертът. През настоящото, четвъртото тримесечие, ако преобладават негативните тенденции в световната икономика и общата рецесия не е придружена от нарастване на инфлацията, тогава златото заедно с други стокови активи ще продължи да губи стойност, предупреждава Миронюк от Freedom Finance. /БГНЕС