САЩ започват изграждането на кей за помощи в Газа

Съединените щати ще започнат "много скоро" строителството на кей, за да увеличат доставките на необходимите помощи за Ивицата Газа, заяви Пентагонът на 23 април.


Газа - малка крайбрежна територия - е опустошена от повече от шест месеца израелски бомбардировки и наземни операции срещу бойците на Хамас, поради което цивилното население се нуждае от хуманитарна помощ, за да оцелее.

"Всички необходими плавателни съдове се намират в Средиземноморския регион и са в готовност", заяви пред журналисти говорителят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър, визирайки плавателните съдове, превозващи оборудване за проекта за изграждане на кей.

"Имаме готовност да започнем строителството много скоро", добави Райдър.

Съоръжението ще се състои от брегова платформа за прехвърляне на помощ от по-големи към по-малки кораби и кей за изнасянето ѝ на брега.

Плановете бяха обявени за първи път от президента на САЩ Джо Байдън в началото на март, докато Израел задържаше доставките на помощ по суша.

Представители на САЩ заявиха, че усилията няма да включват "войски на територията" в Газа, но американските военни ще се доближат до обсадената територия при изграждането на кея, за който израелските сили ще осигурят охрана на място./БГНЕС