САЩ: Заловен е лидер на "Ислямска държава" в Сирия

Американски войници с хеликоптер, работещи със сирийски кюрдски сили, са заловили офицер от "Ислямска държава" в Сирия, съобщиха американските военни.

Служителят на ИД, идентифициран като Батар, е "участвал в планирането на нападения срещу... центрове за задържане и в производството на самоделни взривни устройства", съобщи Централното командване на американската армия.

При операцията, проведена с помощта на водените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС), не са загинали или пострадали нито цивилни, нито американски военнослужещи, допълни то.

Нападението беше извършено ден след като четирима американски войници бяха ранени при провеждането на друго нападение срещу високопоставен лидер на групировката "Ислямска държава" в Североизточна Сирия, съобщиха от CENTCOM.

Този рейд доведе до смъртта на лидер на ИД, идентифициран като Хамза ал-Хомси, който според CENTCOM "е контролирал смъртоносната терористична мрежа на групировката в Източна Сирия".

Вашингтон оглавява международната коалиция, която се бори с ИД, и провежда периодични рейдове и удари, насочени срещу групировката.

След като през 2019 г. джихадистите загубиха последната си територия в полза на местните кюрдски сили, подкрепяни от коалицията, остатъците от ИД в Сирия се оттеглиха предимно в пустинни скривалища в източната част на страната. /АФП