САЩ възобновяват участието си в ЮНЕСКО

САЩ са уведомили Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) за плановете си да се присъединят отново към нея, съобщи говорител на Държавния департамент пред Axios. През 2011 г. Вашингтон отказа да финансира организацията заради приемането на Палестина в редиците ѝ, а през 2018 г. се оттегли от ЮНЕСКО, обвинявайки я в антиизраелска политика.


Според Axios заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите на управлението и ресурсите Ричард Верма е изпратил план за връщане на генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле на 8 юни. Според вестника планът е резултат от продължителни преговори между страните. Според журналистите това е начинът, по който президентът Джо Байдън се опитва да се противопостави на "нарастващото влияние на Китай" в ЮНЕСКО.

Според източници на вестника на 12 юни г-н Азуле ще "изнесе важна стратегическа информация" на извънредна среща на всички държави-членки на ЮНЕСКО. Според него ще бъде обсъден план за завръщането на Съединените щати. Както припомня Axios, през декември 2022 г. Конгресът на САЩ одобри повече от 500 млн. долара за изплащане на дълга на САЩ към ЮНЕСКО.

Вашингтон реши да прекрати финансирането на организацията заради влизането на Палестина при управлението на Барак Обама през 2011 г. През 2017 г. администрацията на Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от ЮНЕСКО. Решението влезе в сила на 31 декември 2018 г. То беше обяснено с "нарастващия дълг на ЮНЕСКО, необходимостта от фундаментална реформа на организацията и продължаващата ѝ антиизраелска политика"./БГНЕС