САЩ целят деескалация на напрежението между Анкара и Атина

Поддържането на мира между двата номинални съюзника в НАТО - Гърция и Турция - в момент, когато и на двете страни предстоят важни избори, е приоритет за американската дипломация и това е, което държавният секретар Антъни Блинкен се надява да постигне при посещението си в Атина и Анкара по-късно през февруари.

САЩ увериха Гърция, че Турция няма да провокира инцидент в навечерието на изборите - парламентарни в Гърция и парламентарни и президентски в Турция - които ще се проведат през пролетта. Но агресивната реторика от страна на Анкара ще продължи.

Да се попречи на Русия да постигне категорична победа в Украйна и да се запази единството на НАТО по отношение на целта за сдържане на Москва е от първостепенно значение за администрацията на Байдън. Турция показа много признаци, че е ненадежден партньор - придобиването на ракетната система С-400 от Русия, отказът да осъди открито Владимир Путин, заплахата за налагане на вето върху кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и т.н. - докато отношенията и сътрудничеството между Гърция и САЩ са по-близки от всякога.

И все пак последното нещо, което администрацията на Байдън би искала да види, е Турция да се отдалечи от Запада. Ето защо тя настоява на Турция да бъдат възложени по-големи отговорности в командната структура на НАТО, като например командването на мисията на алианса в Косово, въпреки намеренията на Турция да разшири влиянието си в региона и близките ѝ връзки с проруска Сърбия.

Седмица преди посещението на Блинкен се очаква министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин да посредничи за среща между министрите на отбраната на Гърция и Турция - Никос Панайотопулос и Хулуси Акар, в рамките на срещата на НАТО в Брюксел./БГНЕС

Вашингтон / САЩ