САЩ ще дадат на Киев ракети с голям обсег ATACMS

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да предостави на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие, за да помогне на Киев в продължаващата контраофанзива, съобщават американските медии.


Те цитират американски служители, запознати с въпроса, според които Украйна ще получи няколко ракети ATACMS с обсег на действие до 300 км.

Това ще позволи на Киев да поразява руски цели дълбоко зад фронтовата линия.

В петък поне една украинска ракета порази щаба на руския Черноморски флот в анексирания Крим.

Украински военен източник заяви пред Би Би Си, че атаката в пристанището на Севастопол е била извършена с ракети Storm Shadow, които се доставят от Великобритания и Франция, което подчертава значението на западното оръжие за Киев.

В продължение на месеци Киев настояваше за ATACMS, за да засили трудната си контраофанзива.

NBC News и The Wall Street Journal цитират неназовани американски служители, според които президентът Байдън е казал на украинския си колега Володимир Зеленски, че Киев ще получи "малък брой" ракети ATACMS (Army Tactical Missile System). Двамата лидери се срещнаха в Белия дом в четвъртък.

WSJ добавя, че оръжията ще бъдат изпратени през следващите седмици.

Междувременно Washington Post цитира няколко души, запознати с дискусиите, според които Украйна ще получи ATACMS, въоръжени с касетъчни бомби, а не с единична бойна глава.

Нито САЩ, нито Украйна са потвърдили официално съобщенията на американските медии.

След разговорите между Байдън и Зеленски Вашингтон обяви нов транш от 325 млн. долара военна помощ - включително артилерия и боеприпаси - за Украйна. Американските танкове "Ейбрамс" ще бъдат доставени в Киев следващата седмица.

Въпреки това и двамата президенти отбягваха да коментират доставката на ATACMS за Киев.

"Вярвам, че по повечето от това, което обсъждахме с президента Байдън вчера... ще успеем да постигнем споразумение", заяви Зеленски в петък по време на посещение в Канада./БГНЕС