САЩ се връщат на Луната с търговски космически кораб

Базирана в Хюстън компания е планирана в четвъртък да се опита да приземи първия космически кораб на Америка на Луната от повече от 50 години, като част от нова флотилия от финансирани от НАСА търговски спускаеми апарати, предназначени да проправят пътя за астронавтите да се върнат на небесния съсед на Земята това десетилетие.


Ако всичко върви добре, Intuitive Machines ще насочи своя шестоъгълен робот Odysseus за леко кацане близо до южния полюс на Луната. Очаква се ръководителите на полети да потвърдят кацането около 15 секунди след кацането, като събитието ще се предава на живо на уебсайта на компанията. Когато се приближи до повърхността, Odysseus ще изстреля външна камера, която ще заснеме изображения на спускаемия модул в последните секунди от неговото спускане.

Предишна лунна снимка от друга американска компания миналия месец завърши с неуспех, вдигайки залозите, за да покаже, че частната индустрия има всичко необходимо, за да повтори постижение, постигнато за последно от НАСА по време на нейната мисия Аполо 17 през 1972 г. Скот Пейс, директор на Института за космическа политика към университета "Джордж Вашингтон", каза за АФП, че САЩ възстановяват капацитета си да изследват Луната след десетилетно отсъствие. /БГНЕС, АФП