САЩ санкционира повече от 120 руски и киргизки фирми

Съединените щати поставиха повече от 120 компании от Русия, както и няколко киргизстански фирми в своя черен списък със санкции заради техния принос във войната на Русия срещу Украйна, предаде АФП.


"Санкциите имат за цел допълнително да спрат достъпа на Русия до критични суровини и производствени материали, както и финансиране, за да възпрепятстват руската военна машина", съобщи държавният секретар Антъни Блинкен.

Сред множеството фирми в новите черни списъци на Министерството на финансите на САЩ са руски банки, компании от енергийната промишленост, фирми за корабоплаване, фирми и производители в областта на отбраната и технологиите и руски частни военни компании.

Освен това седем контролирани от държавата изследователски института, занимаващи се с модерни технологии, бяха поставени в черния списък.

Министерството на финансите също открои няколко компании в Киргизстан, които според Русия използва, за да заобиколи експортните ограничения на САЩ и съюзниците на технологични продукти, които руските производители искат.

Една киргизстанска компания, основана миналата година, RM Design and Development, е била „продуктивен доставчик“ на електронни като полупроводници и интегрални схеми за руски купувач, който доставя продукта за целите на руската отбрана, според американските власти.

По-рано Киргизстан отрече да помага на своя съюзник Москва да заобиколи санкциите, наложени заради инвазията в Украйна, но призна "възможното участие на частни компании" и каза, че разследва въпроса.

„Тези санкции ще ограничат достъпа на Русия до критични материали, ще възпрепятстват нейните бъдещи възможности за производство на енергия и износ, ще ограничат използването на международната финансова система и ще предприемат репресии срещу онези, които са съучастници в укриването и заобикалянето на санкциите“, каза държавният секретар Антъни Блинкен.

Санкциите на САЩ като цяло имат за цел да затруднят дейността на лица или фирми в черния списък в международен план, като забраняват на американци или базирани в САЩ фирми – включително чуждестранни банки с клонове в САЩ – да извършват транзакции с тях. /БГНЕС