САЩ с цел да направят дела на електромобилите 40% до 2030 г.

Правителството на САЩ води преговори с автомобилните производители, за да гарантира, че до края на 2020-та поне 40% от продаваните в страната превозни средства ще имат електрически мотор. Но за да приложи този план, Вашингтон ще трябва да утвърди многомилиардни инвестиции в създаването на инфраструктура за зареждане, пише "Блумбърг".

Много американски автомобилни производители вече обявиха готовността си да допълнят гамите си с електрически превозни средства. Въпреки това, все още никой не е обявил ясни планове за обема на производството на такива продукти, отбелязва агенцията. За да направят това, компаниите се нуждаят от държавна подкрепа, в рамките на която правителството би могло да субсидира или финансира създаването на широка мрежа от електрически станции. Съответният законопроект в момента се разглежда в Сената. По-специално той предвижда предоставяне на данъчни стимули за закупуване на електрически автомобили и отпускане на 7,5 млрд. долара за изграждане на инфраструктура за зареждане.

Президентът Джо Байдън през март тази година поиска от Конгреса да отпусне 174 милиарда долара инвестиции за електрически превозни средства, включително изграждането на до 500 000 електрически станции в цялата страна. Но по време на обсъждането на тази сума, редица сенатори поискаха тя да се намали първо до 15 млрд. долара, а след това до 2,5 млрд. долара. Затова сумата от 7,5 млрд. долара, ако бъде одобрена, ще изглежда като компромисен вариант. /БГНЕС