САЩ с нова помощ за рохингите в размер на 26 млн. долара

Съединените щати обявиха нова хуманитарна помощ в размер на 26 млн. долара за бежанците от племето рохинга в Бангладеш и в други райони на Азия, предаде АФП.

Около един милион представители на предимно мюсюлманската общност рохинга живеят в мизерни лагери за хуманитарна помощ в Бангладеш, много от които са избягали от военните репресии през 2017 г. в съседен Мианмар. Нападението предизвика една от най-тежките хуманитарни кризи в света.

"Това ново финансиране позволява на нашите хуманитарни партньори да продължат да предоставят животоспасяваща помощ на засегнатите общности от двете страни на границата между Бирма и Бангладеш", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, използвайки старото име на Мианмар.

Той заяви, че с новите пари общата сума на помощта, която САЩ са предоставили на народа рохинга от август 2017 г. насам, се увеличава до 2,1 млрд. долара.

Във вторник Организацията на обединените нации заяви, че се нуждае от 876 млн. долара, за да посрещне хуманитарните нужди на рохингите в Бангладеш, след като намаляването на даренията наложи намаляване на хранителните им дажби/БГНЕС

Вашингтон / САЩ