САЩ разследват въздействието на Инстаграм върху децата

Група американски щати разследва как Инстаграм привлича и третира децата и дали представлява потенциален риск за тях.

Групата - съставена както от демократи, така и от републиканци от различни щати ще разследва и компанията майка на Facebook/Meta, за да установи дали са нарушени законите за защита на потребителите.

Това се случва, след като информатор на компанията свидетелства в САЩ, че компанията е знаела, че продуктите ѝ могат да навредят на децата.

В четвъртък говорител на Meta отрече, че платформите им са нездравословни.

Главният прокурор на Масачузетс Маура Хийли, демократ, която първа обяви разследването, написа в Туитър: "Фейсбук, или Мета, е знаела, че Инстаграм е свързан с депресия, хранителни разстройства и самоубийства сред младите хора".

Главният прокурор на Небраска Дъг Питърсън, републиканец, заяви, че компаниите "третират децата ни като обикновена стока, която да манипулират”.

"Тези социални медийни платформи са изключително опасни и доказано причиняват както физически, така и психически вреди на младите хора", добави главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс.

Facebook, която притежава Instagram и WhatsApp, промени името си на Meta миналия месец след поредица от скандали.

Говорител на Meta отвърна на обвиненията срещу консорциума.

"Тези обвинения са неверни и показват дълбоко неразбиране на фактите", се казва в изявлението на говорителя.

"Макар че предизвикателствата в защитата на младите хора онлайн оказват влияние върху цялата индустрия, ние сме водещи в борбата с тормоза и подпомагаме хората, които се борят със самоубийствени мисли, самонараняване и хранителни разстройства", добави той. /БГНЕС и Би Би Си