САЩ: Путин се възползва от забавянето на американската помощ за Украйна

„Путин се възползва от забавянето на американската помощ за Украйна, за да подпомогне руските военни усилия“.


Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, съобщи „Киев Индипендънт“.

Помощта за Украйна е блокирана в Конгреса на САЩ от есента на 2023 г. насам. На 13 февруари Сенатът на САЩ прие законопроект за чуждестранна помощ на стойност 95 млрд. долара, който включва 60 млрд. долара за Украйна, както и средства за Израел и други съюзници, но предложението все още не е одобрено от Камарата на представителите.

След като седмици наред отлагаше гласуването, на 29 февруари председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че неговата камара ще разгледа законопроекта за външната помощ "веднага щом правителството бъде финансирано".

Лидерите на Конгреса успяха да приемат краткосрочен законопроект за временни разходи, за да избегнат частично спиране на работата на правителството без финансиране за Украйна.

Забавянето на американската помощ доведе до значително натоварване на усилията на Украйна да се противопостави на руската агресия, като предизвика недостиг на боеприпаси и допринесе за загубата на ключовия фронтови град Авдеевка.

В отговор на въпрос дали Путин се опитва да използва колебанието на САЩ да изпрати помощ на Украйна, Кърби заяви, че изчерпаните запаси от боеприпаси в Украйна помагат на Русия да постигне по-силни военни предимства.

"Така че част от това са опитите да ги накара да намалят запасите си, защото знае, че сега САЩ не са в състояние да изпратят значителна подкрепа и помощ на Украйна. Той със сигурност се възползва от това, което вижда да се случва на Капитолийския хълм. А дисфункцията в собствената ни система там, на Капитолийския хълм, определено му дава възможност да постави собствените си военни позиции в по-изгодно положение", каза говорителят на Съвета за национална сигурност./БГНЕС