САЩ преодоля Китай за 11-а световна титла по баскетбол при жените

А‘я Уилсън отбеляза 19 точки, а САЩ срази Китай с 83:61 за четвърта поредна световна титла и общо 11-а в историята в Сидни. Келси Плъм добави 17 пункта, а Джуъл Лойд се отчете с 11, като китайките бяха повалени от страхотните американки, които постигнаха впечатляващата 30-а последователна победа на световни първенства.

За американките това беше четвърта последователна световна титла.

Американките се оттеглиха на почивката с 43-33 и нямаше как да бъдат спрени пред 15 895 фенове, което бе и своеобразен рекорд за най-голяма публика на женски баскетболен мач в Австралия. Пред погледа на легендата на китайския баскетбол Яо Мин, азиатките бяха поведени от Юежу Ли, която вкара 19 точки и се поздрави с първи медал от 1994-а насам.

САЩ влезе в сблъсъка след победа над Канада с 83:43 в полуфиналите – най-голямата разлика в сблъсък от последните четири на Световно първенство, като надви и Китай със 77:66 в груповата фаза. Китайките бяха отстъпили и във всички предишни седем срещи с американките на шампионати на планетата, със средно по 22 точки разлика на мач.

По-рано през деня, Лорън Джаксън направи страхотно представяне за край на кариерата си в националния отбор на Австралия, 25 години след дебюта си за представителния тим, при убедителния успех над Канада с 95:65, за да ликува с бронза. 41-годишната Джаксън завърши с 30 точки, седем борби и една асистенция. Седемкратната участничка в „Мача на звездите“ в УНБА приключи участието си на пето световно първенство и първо от 12 години насам, поделяйки върха по изиграни мачове за всички времена – по 43 с бразилката Джанет Аркаин. /БГНЕС