САЩ отказаха на Украйна ракети с дълъг обсег, ЕС с компромисно петролно ембарго

САЩ отказа на Украйна ракети с дълъг обсег, ЕС с компромисно петролно ембарго, Нидерландия остава без газ: Агенция БГНЕС представя обобщение на акцентите от събитията в Украйна през изминалото денонощие.

- Руските сили напредват в Севернодонецк -

Руските сили се приближават по-близо до центъра на източния украински град Северодонецк, който е бомбардиран от седмици в битката за индустриалния център на Украйна. "Руснаците настъпват в Северодонецк. Боевете продължават. Ситуацията е много трудна", съобщи губернаторът на Луганск Сергей Гайдай в Telegram. Северодонецк е най-източният град, който все още е под украински контрол. Превземането му ще даде на Русия фактически контрол над Луганск, един от двата източни региона, които съставляват желания Донбас.

- ЕС предлага компромисно петролно ембарго -

Лидерите на ЕС се събраха в Брюксел с надеждата да убедят унгарския премиер Виктор Орбан да приеме редактираното петролно ембарго срещу Русия като част от шестия пакет от санкции срещу Москва, на който Будапеща наложи вето. Унгария, която внася 65 процента от потреблението на петрол от Русия през тръбопровода "Дружба", поиска изключване от забраната за внос. Членовете на ЕС предложиха да изключат газопровода "Дружба" от ембаргото "засега" и да налагат санкции само върху петрола, доставян до ЕС с танкери. Орбан определи това като "добро решение", но търси допълнителни гаранции за енергийните доставки на страната си.

- Убит френски журналист -

32-годишен френски телевизионен журналист бе убит, докато отразява евакуацията на цивилни край Северодонецк за новинарския канал BFM. Фредерик Леклерк-Имхоф е осмият журналист, убит по време на служебните си задължения, сочат данни на неправителствената организация "Репортери без граници" и AFP. Журналистът е бил убит от шрапнел, докато автобусът, с който пътувал - част от хуманитарен коридор, е бил обстрелян. Негов колега е ранен.

- САЩ няма да праща на Украйна ракети с далечен обсег -

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма да изпрати в Украйна ракетни системи, които биха могли да поразят цели на територията на Русия, въпреки спешните искания от Киев за именно такива оръжия. „Няма да изпращаме в Украйна ракетни системи, които могат да нанесат удар в Русия“, каза Байдън. Киев поиска от Съединените щати ракетни установки с обсег до 300 километра.

Катрин Колона и Зеленски

- Първо френско министерско посещение -

Париж е готов да увеличи военната си помощ за Украйна. Това заяви новият външен министър на Франция Катрин Колона при посещението си в Киев.

Колона е първият френски министър, посетил Украйна след руската инвазия. Повечето големи западни държави вече изпратиха своите висши дипломати. Колона има задачата да успокои украинския президент Владимир Зеленски, който обвини френския си колега Еманюел Макрон, че притиска Украйна да предложи териториални отстъпки на Русия в замяна на мир.

- Газпром се готви да намали холандските доставки -

Холандската енергийна компания GasTerra съобщи, че Русия ще спре газа за страната заради отказа й да плаща в рубли, което е ключово искане на Кремъл от началото на инвазията. Очаква се Русия да врътне кранчето на Нидерландия на 31 май. Газпром вече спря газа за Полша и България заради отказа им да плащат в рубли. Датската енергийна компания Orsted предупреди, че Русия може да намали доставките на газ и за Дания, след като тя също отказа да плати в рубли.

- Netflix напуска Русия -

Руснаците губят достъп до стрийминг гиганта Netflix, който е последната западна компания, която се изтегля от страната заради войната в Украйна.

- Трофеят на Евровизия бе продаден на търг, парите - за армията -

Украинският оркестър Калуш, който спечели конкурса за песен на Евровизия тази година, продаде на търг трофея си във Facebook, за да събере средства за украинската армия. Трофеят - голям кристален микрофон с логото на песенния конкурс - спечели 835 000 евро след наддаване, спечелено от украинската компания за биткойни WhiteBIT. /БГНЕС